LaTeX tricks

Her er nogle løsninger på (nogle af!) de problemer jeg har haft som LaTeX-bruger.

Automatisk Orddeling

En af de fede ting ved LaTeX er den superstramme typografi – prøv at sammenligne et Word-dokument hvor teksten er kantjusteret (justified) med et LaTeX-dokument – forskellen vil være tydelig! Orddelingslisterne er vigtige i denne sammenhæng, for de gør at man ikke får lange ord til at stritte ud i margin.

Desværre kan man risikere at den danske orddeling (hyphenation) ikke er slået til i ens installation — og man kan endda komme ud for at den er slået til for latex, men ikke for pdflatex. Det var tilfældet for mig; jeg fik en fejlmeddelelse i retning af dette:

Error(babel):No hyphenation pattern loaded for language Danish, using language=0 instead.

når jeg byggede mit dokument med pdflatex rapport.tex, men ikke hvis jeg byggede med latex rapport.tex

At ændre på TeX's konfiguration er en videnskab for sig hvis man skal gøre det manuelt – det viste sig ikke at være nok bare at ændre i en .config-fil og gemme den, den skal også lige kompileres en tre-fire gange. Derfor er det en fordel at bruge et konfigurationsscript, som (så vidt jeg kan forstå) er en del af TeX-distributionen. Den dist. som ligger på min PC hedder teTeX, og det er vist den mest almindelige på Linux (svjkf...)

Ifølge dokumentationen for teTeX skulle der være to scripts, nemlig texconfig-sys for system-wide konfigurering, og texconfig for enkeltbrugerændringer. På mit system lå der kun den sidste — jeg gik ud fra at hvis jeg kørte den som root, ville ændringen gælde system-wide. Jeg skulle så bare skrive

$ su -c texconfig

i min skal, og der efter vælge 'hyphenation' og 'pdflatex'. Programmet åbner så en teksteditor, hvor man selv skal ned og fjerne %'et foran

% danish dkhyphen.tex

Når man så gemmer filen, kører texconfig automatisk de nødvendige procedurer igennem, og ganske rigtigt: Når jeg bygger mit dokument igen, er dansk ordeling blevet aktiveret i pdflatex også!

Rammer omkring ting og billeder.

Man kan indramme et ord med fbox{text}, og en grafisk illustration lige så let, med fbox{includegraphic{billed_filnavn}}.

Skal man have en sætning, en liste eller noget rammet ind, skal det inden i en minipage:

begin{center}%
 fbox{%   begin[.66textwidth]{minipage}

...sin tekst...

  end{minipage}%
 }%
end{center}

En anden smart ting er, at man kan udelade endelsen fra filnavnet til billedfilen, så længe man bruger et af de almindelige formater. Man kan så konvertere billederne så man har en .eps-version til LaTeX og en .png eller .pdf-version til pdfLaTeX. Så vælger TeX automatisk den version som passer til det format man bygger! Smart.

Bibliography i indholdsfortegnelse

Hvis man synes det er overdrevet at bruge bibTeX, kan man lave bibliografi i en mindre opgave med begin{bibliography}. For at få litteraturlisten med i sin indholdsfortegnelse skal man bruge flg. trick som kommer fra [http://ricardo.ecn.wfu.edu/LaTeX/ltxxref.html]:

Hint: if you want the entry "References" to appear in the table-of-contents then put the line

addcontentsline{toc}{section}{refname}

at the start of thebibliography environment (use bibname instead refname for reports or books).



Lidt flere Links

Tags: